Concordia viert feest

Gepubliceerd op 8 april 2024 om 14:21

Geschiedenis en ontstaan . Reeds in 1807, nog voor er officieel sprake was van België, werd in Tongeren een “Société de Musique Tongres” opgericht. Rond 1870 een woelige periode waarin de spanningen tussen vrijzinnigen en katholieken hoog oplopen en waarin zich een episode van schoolstrijd afspeelt, komt het uiteindelijk tot een splitsing van de “Société” .

Op 10 mei 1874 werd een nieuwe katholieke kring Concordia (Concordia Cercle Catholique de Tongres) opgericht..

 Binnen de schoot van deze katholieke kring ontstonden meerdere afdelingen. De muziekmaatschappij was de eerste en al op 10 januari 1875 werd de toneelafdeling "De Witte Lelie" boven het doopvont gehouden. Later volgden nog een symfonie, een zangkoor, een turnafdeling en nog vele andere afdelingen. Vele jaren later werd het zelfs een Koninklijke Maatschappij Concordia.

 

Een reden om te feesten

10 mei 1874, dat geldt dus als oprichtingsdatum en dat wil zeggen dat we dit jaar het 150 jarig bestaan mogen vieren. In de loop van de tijd hebben er vele activiteiten plaatsgevonden in de zalen van het Concordia gebouw. Heel veel Tongenaren zijn in die 150 jaar weleens naar een concert komen luisteren, een toneelopvoering, ze hebben muziekles gevolgd of dansles. Ze hebben er aangezeten aan een koffietafel, zijn naar een fuif geweest, hebben met velen carnaval gevierd op de maandag van de carnavalsweek. Velen hebben er hun trouwfeest gevierd of hun jubileum. Babyborrels, communiefeesten, tuinfeesten, barbecues, samenkomsten van ziekenzorg, modeshows, dansmariekes toernooien … en ik vergeet zeker nog heel veel. Duizenden hebben herinneringen aan de vereniging en aan haar accommodatie.

Er is, als je terugkijkt, heel wat ‘afgefeest’ de afgelopen 150 jaar.

 

Veel vrijwillige inzet

Er is natuurlijk niet alleen gefeest. Er is ook hard gewerkt, heel hard gewerkt. En dat enkel door vrijwilligers. Verenigingen kosten geld, verenigingen kosten moeite en inzet. En dat alles verloopt met ups en downs. De ene keer ben je met velen om de kar te trekken, de dag nadien sta je nagenoeg alleen. Er moet gemusiceerd worden, toneel gespeeld, gedanst of gefeest en dat alles kan maar als er een zaal in stand wordt gehouden, onderhouden en aangepast aan de noden van de tijd. Dat alles kan maar als er zuinig wordt omgesprongen met de middelen. Dat alles kan maar als er telkens opnieuw enthousiaste mensen gevonden worden die ‘de boel’ overeind houden. Ook, en zeker ook, als er tegenslagen moeten worden overwonnen.
En Concordia bestaat, na al die jaren, nog steeds. En we mogen beslist zeggen dat het de laatste jaren weer ‘goed’ gaat. De harmonie heeft de wind in de zeilen (er wordt wat afgeblazen) en ook de toneelgroep 'De Witte Lelie' krijgt regelmatig een nieuw stuk op de planken. Er blijven natuurlijk de zorgen van altijd; vooral op het vlak van het bestuur is er nood aan versterking. Maar dat alles kan de pret niet drukken. Er zal gefeest worden.

FELIX CIVIUM CONCORDIA

of in proper Nederlands:
Succesvol is de eensgezindheid

De vriendschap van de burgers

(Kris Buckinx)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.